Leven vanuit innerlijke rust

Breek met onzekerheid, stress en somberheid

Hoe zorg je ervoor dat je leeft, in plaats van geleefd wordt? Hoe blijf je bij jezelf als het druk is? Hoe kun je genieten van iedere dag in plaats van op de automatische piloot te leven? Daarover gaat deze training. We richten ons op het omgaan met gevoelens en gewoonten.

De training geven we in de Social Impact Factory aan het Vredenbrug 40 te Utrecht. De Factory vind je naast het Centraal Station. In de directe omgeving zijn diverse parkeergarages.

Het programma begint steeds om 19.30 uur en eindigt om 21.30 uur. Vanaf 19.00 uur staat de koffie voor je klaar. Na afloop is er een hapje en een drankje.

Op de avonden doen we samen mindfulness-oefeningen die je helpen in verbinding te komen met jezelf, de ander, de aarde en het goddelijke. Daarbij ontdek je hoe je innerlijk reageert op wat zich buiten jou afspeelt. Het doel is dat je zinloze en onbehulpzame patronen ombuigt. Het gevolg: je geniet meer en hebt minder last hebt van stress en somberheid.

Bij deze training gebruiken we het boek Mindfulness, Een Praktische training in het omgaan met gevoelens en gewoonten. De auteur is psycholoog Ger Schurink. Deze uitgave zit bij de prijs van de training inbegrepen.

Lenie Kap

Trainer/coach

'Mijn passie is om je te ontmoeten zoals je werkelijk bent. Ik vind het fantastisch als jij op vrije voeten komt te staan.'

Tineke Voorthuis

Trainer

'Het fascineert mij hoe het werken met je lijf, gevolgen heeft voor je innerlijk en vice versa.'

Meedoen aan deze training?

Alle info op een rij

We kunnen denken dat het nu eenmaal bij ons hoort: angst... om door de mand te vallen, er niet bij te horen, te falen, afgewezen te worden, niet te ontvangen wat we nodig hebben. We kunnen er gewend aan raken dat we steeds maar hollen en draven, te weinig tijd hebben, dat er altijd nog wel iets moet. We kunnen het gevoel hebben dat we er maar mee moeten leven: met die veroordelende stemmetjes die ons vertellen wat we allemaal verkeerd doen en wat er allemaal mis kan gaan. In deze sessie maken we je bewust van gewoontepatronen die je in de weg zitten.

Ademen betekent leven. Bewust ademen helpt om bewust te leven. Deze sessie is daarin een introductie. We laten je kennismaken met diverse ademmeditaties. Vrijwel alle spirituele tradities zien onze adem als een pad naar onszelf, de ander, de aarde en het goddelijke. Je leert je adem kennen als vriend. Je ervaart hoe je bewegen, denken en voelen je ademhaling beïnvloedt. Bewust ademen helpt je om in het hier en nu te zijn en onaangename gevoelens niet uit de weg te gaan. Je leert die gevoelens zonder oordeel te aanvaarden. Dit zet je op de weg naar vrijheid: vrij om niet steeds in ingesleten negatieve patronen te vallen, maar te experimenteren met nieuwe keuzen.

Bewust ademen, met aandacht waarnemen wat je voelt en denkt, is het fundament onder bewust leven. Als we zonder oordeel kunnen ervaren wat er bij ons van binnen allemaal speelt, kunnen we daar ook mee aan het werk. Om echt op adem te komen, is tijd en oefening nodig. Daarom besteden we ook de derde sessie aan dit onderwerp.

Bewust zijn is een weg naar een dieper contact met de wereld om je heen en de wereld in jezelf. Veel onrust, strijd, angst en druk hangen samen met beelden die we scheppen van de werkelijkheid. Ofte wel: met onze gedachten over de werkelijkheid. Maar die gedachten zijn niet de werkelijkheid zelf! Vanuit bewust zijn leer je de werkelijkheid te omarmen zoals die is, zonder oordeel. Je merkt dat je de relatie met jezelf en je omgeving intenser beleeft. Dit is niet altijd fijn. Maar je ervaart dat je ten volle leeft.

In deze sessie staan we stil bij stress. In de vorige sessies is de basis gelegd: bewust ademen en oordeelloos waarnemen. Dit helpt om oog te krijgen voor de oorzaken van stress en confronteert ons met allerlei patronen in onszelf. Denk bijvoorbeeld aan angsten, streberigheid, trots en onechtheid. In deze sessie leer je deze patronen te omarmen met compassie. Daarbij staan we stil bij het inzicht dat God (het universum, Allah) ten diepste een bron is van onuitputtelijke, onvoorwaardelijke liefde. De christelijke traditie vertelt dat Jezus is te zien als 'vleesgeworden liefde.' Compassie helpt ons liefdevol te aanvaarden wat er is. En, opmerkelijk genoeg, begint daar de verandering richting een leven vanuit innerlijke rust.

Gevoelens hangen altijd samen met gedachten. Of we ons dat nou bewust zijn of niet. Als je last hebt van vervelende gevoelens (wie heeft dat nooit?), is het raadzaam stil te staan bij wat je denkt. We kunnen het gevoel hebben daar geen grip op te hebben. In deze sessie leer je dat gedachten komen en gaan én dat je wel degelijk invloed kunt krijgen op je gedachten.

Deze sessie gaat over goed voor jezelf zorgen. Goed met jezelf omgaan, levert innerlijke rust op. Je komt er achter welke stappen jij op dit gebied kunt zetten. Alles wat je tot nu toe hebt geleerd, kun je inzetten om iedere dag meer te genieten. Speciale aandacht is er voor terugvalmomenten. Wat doe je als je toch weer in malende gedachten, onzekerheden enzovoort schiet?

Tijdens de vorige sessies heb je ervaringen opgedaan van rust, aandacht, aanvaarding. Je hebt geleerd om met compassie voor jezelf te zorgen. Je bent gaan ervaren dat dit leidt tot meer compassie met anderen, tot innerlijke rust en geluk. Deze sessie gaat over de vraag: hoe nu verder? Hoe hou je het vol? Wat doe je als je terugvalt in oude gewoonten. We leren je om in ontwikkeling te blijven. Maar zonder daar al te veel je best voor te doen. Na deze training heb je een rugzak vol bagage om met plezier en vol verwachting zelf verder te reizen.

Veelgestelde vragen

Hoeveel mensen doen er mee?

Reken op een groep van ongeveer 10 deelnemers. We houden een maximum aan van 12 en en minimum van 6.


Wat als ik de training niet kan betalen?

De School voor Compassie maakt geen winst. De prijs van de training vragen we om de kosten te dekken. Denk hierbij aan de huur van de locatie, de publiciteit en de vergoeding voor de trainers. Maar we vinden het belangrijk dat de school voor iedereen toegankelijk is. Dus, laat de hoogte van de prijs je niet weerhouden. Als de kosten een belemmering zijn, stuur dan een mail (via Contact). In overleg regelen we dan iets.

Meedoen aan deze training?